Oamenii de știință din China au anunțat că au descoperit cel mai vechi mugure de floare, astfel confirmând în sfârșit datele genetice care sugerează că plantele cu flori, sau angiospermele, au evoluat cu zeci de milioane de ani mai devreme decât s-a crezut inițial.
Echipa speră ca descoperirea lor să contribuie la elucidarea unui mister vechi de secole pe care Charles Darwin l-a descris cândva drept „abominabil”.
Dacă cea mai veche fosilă de floare nu este mai veche de 130 de milioane de ani, atunci cum au început angiospermele să domine ecosistemele doar 20 – 30 de milioane de ani mai târziu? Cum au reușit să dezvolte o diversitate considerabilă atât de rapid?
Aceste întrebări l-au chinuit pe Darwin, însă marele naturalist nu a găsit niciodată răspunsurile pe care le căuta. În ultimii ani, însă, piese de puzzle cruciale au ieșit la iveală. În 2016, oamenii de știință din China au anunțat descoperirea unei „flori perfecte” care datează din Jurasic, având o vechime de peste 145 de milioane de ani.
Planta fosilizată, denumită Euanthus, avea petale și sepale (frunzele care alcătuiesc învelișul extern de la baza florilor), precum și organe reproductive masculine și feminine, inclusiv un ovar similar cu florile moderne, potrivit Science Alert.
În 2018, o altă floare fosilizată a fost găsită în China, iar aceasta, denumită Nanjinganthus, avea o vechime de aproximativ 174 de milioane de ani. La fel ca o plantă care înflorește din zilele noastre, semințele sale erau complet incluse într-un ovar.
Totuși, nu toți botaniștii sunt convinși că acestea sunt angiosperme adevărate. Unii cercetători argumentează că aceste plante sunt mult prea primitive pentru a fi considerate flori, în timp ce alții cred că structurile lor sunt prea complexe pentru a fi considerate gimnosperme, un tip mai vechi de plantă cu semințe neînchise în fructe și care nu înflorește, asemenea coniferelor.
Noul mugure fosilizat, găsit în China și denumit Florigerminis jurassica, ar putea reprezenta o etapă de tranziție căutată de mult timp de savanți. Floarea, descoperită la un sit care datează din urmă cu 164 de milioane de ani, este în condiție excelentă.
Tulpina plantei este conectată la un mugure, un fruct și la o ramură cu frunze, asemenea date fiind extrem de rare. Având în vedere că florile sunt structuri foarte delicate, acestea sunt extrem de dificil de găsit în fosile care precedă Cretacicul. Încercările anterioare de a dezvălui originile plantelor cu flori au fost incredibil de complicate.
F. jurassica este o descoperire fără precedent. Nu doar că Nanjinganthus a fost găsită cu un mugure de floare intact, dar fructul susține ideea că aceasta este, într-adevăr, o angiospermă timpurie, și nu o gimnospermă.
Fără îndoială, unii experți nu vor fi de acord cu aceste concluzii, însă autorii studiului care detaliază noua descoperire cred că rezultatele lor merită o „reevaluarea a evoluției angiospermelor”.
Greșeala făcută de Charles Darwin în privința selecției sexuale. Ce arată un nou studiu
Fosila unui „dragon al mărilor”, găsită în Marea Britanie. Este o descoperire fără precedent
Premieră în studiul fosilelor. Semințele au încolțit într-un con de brad păstrat în chihlimbar